Přihlásit se

PŘIHLÁŠENÍ

Zapomenuté heslo?

BLOG Vyberte si ideální gril

Vyberte si ideální gril

Kdo v létě negriluje, jakoby nebyl! Úprava jídla na grilu se v Česku v posledních letech stala fenoménem – takovým malým národním sportem. Grilují všichni a všude. Na zahradách, na balkonech, v parcích, na terasách, na ulicích,... Pokud se i vy chystáte letos zapojit a ugrilovat si vepřový bok, hovězí burgery či kukuřičné klasy, budete potřebovat pořádné vybavení. Víte ale vůbec, jaké máte možnosti?

Grily se dělí především podle používaného paliva. Vybírat můžete z grilů na dřevěné uhlí, na plyn a na elektřinu. Předtím, než učiníte finální rozhodnutí, je potřeba zvážit pár věcí:

  • Jak často a kde plánujete gril používat?
  • Plánujete ho někam vozit s sebou? 
  • Nevadí vám přikládat do žhavého grilu uhlí a potom likvidovat popel?
  • Chováte respekt k plynové lahvi nebo elektřině? 
  • Budete chtít u grilování sedět dlouhé hodiny a užívat si ho, nebo chcete tuto typickou úpravu jídla zvládnout co nejrychleji a na večeři či obědě si pochutnat raz dva? 
  • Jak moc zásadní je pro vás cena grilu? 

Grily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí mají nesporný půvab a pravděpodobně si je spojujete s nejromantičtější variantou grilování. A co víc, jsou také ekonomicky nejvýhodnější s nejnižší pořizovací cenou. Když však dojde na grilování, najde se pár ale. V první řadě je (pro někoho náročná) fáze rozdělávání ohně a čištění roštů. Jakmile je máte perfektně vycíděné a vypálené ohněm, konečně dojde i na udržování žhavých uhlíků. Teprve v té chvíli můžete na gril začít skládat maso, uzeniny či zeleninu a začít si užívat tu správnou letní atmosféru. Příprava chvilku potrvá, ale se skleničkou dobře vychlazeného pití a k tomu obklopení rodinou nebo skupinou přátel, si letní večer asi ani nemůžete užít lépe. Gril je navíc možné vzít prakticky kamkoli (kromě interiéru) s sebou. Počítejte ale s tím, že až skončíte, musíte přinejmenším zlikvidovat popel. Kouřové aroma, které maso získá úpravou na skutečném žhavém uhlí, už mu ale nikdo nesebere, a vám tak dost možná pomůže k mistrovskému titulu v soutěži o nejlepší sousedský steak.

Plynové grily

To plynový gril, to je něco docela jiného! Pořizovací cena je poměrně vysoká, odmění se vám ale rychlostí – ke grilovací akci je připraven prakticky okamžitě. Nezapomínejte však, že musíte mít vždy po ruce dostatečně velkou plynovou lahev a co víc, musíte vědět, jak s ní manipulovat. Jakmile to zvládnete, není pak ani moc velký problém vzít gril s sebou na cesty. Protože z něj ale nikdy neucítíte tu charakteristickou vůni a ani neuslyšíte zvuk praskajícího dřeva, atmosféra grilování trošku utrpí. Vychlazené pití a rodinu i přátele ale můžete klidně zapojit i pokud máte plynový gril, protože příprava jídla opět chvíli potrvá. Nic na něm ale rozhodně nespálíte – plynový gril nabízí velmi pohodlné regulování teploty. Jakmile bude po legraci a party skončí, oceníte, jak snadno se plynový gril udržuje.

Elektrické grily

elektrické variantě seženete grily poměrně levné, ale i velmi drahé. A ani v jednom případě se nevyhnete omezení. Používat je můžete v podstatě jen doma a pak kdekoli, kde se vám podaří najít elektrickou zásuvku. Grilování v přírodě je tím pádem přinejmenším nepravděpodobné. Na rozdíl od grilu na dřevěné uhlí či na plyn ale nevydává vůbec žádný kouř a je tak jediný, který můžete bez obav používat v interiéru. Jeho grilovací desky se rychle zahřívají a jejich teplotu je možné jednoduše regulovat. I údržba je v případě elektrického grilu vůbec nejsnadnější, nicméně s jiskřivou atmosférou dlouhých letních večerů se můžete už definitivně rozloučit.

Vaření na otevřeném ohni

Samostatnou kategorií jsou pak ohniště. Ne všechna musí být nutně vykopaná v zemi. Dnes jsou k dostání i elegantní kovová ohniště, která budou ozdobou vašeho dvorku. S opékacími vidlicemi nad ohništěm opečete tradiční české buřty  a když sáhnete po kotlíku, problém nebude ani s gulášem. 

Praktické detaily

Další důležitou volbou, před kterou při koupi grilu stojíte, je jeho výška. Pořídit si můžete grilovací solitér na vysokých nohách, v nabídce však najdete i menší stolní gril na krátkých nožkách, který postavíte v podstatě kamkoli. Pravdou ale je, že grilem samotným to zdaleka nekončí. Aby jste jídlo připravili skutečně na jedničku, užijete celou řadu grilovacích doplňků. Sada grilovacích příborů je absolutní základ. Zpravidla obsahuje grilovací kleště, které vám umožní manipulovat s masem, aniž byste do něj píchali vidličkou a připravili tak maso o jeho šťavnatost. K tomu nůž, vidličku, obracečku a často i jehly na špízy. Zaujal vás kulatý litinový plát? Hodit se bude třeba na pizzu, kterou díky němu můžete na grilu upéct. To grilovací plechy s otvory vám zásadním způsobem usnadní přípravu masa, sýrů i zeleniny. Grilovací košík vám pak přijde vhod především při grilování brambor a zeleniny. Zkusit v něm můžete ale třeba i krevety. V košíku je můžete během grilování kdykoli promíchat a postarat se tak, aby byly udělané rovnoměrně. A libujete si v rybách? V tom případě vám doma nemůže chybět grilovací rošt na ryby. Kousek ryby uzavřete mezi jeho drátěné desky a nemusíte se bát, že by se vám křehké maso při manipulaci rozpadlo a spadlo (v nejlepším případě) na trávník. Obdobný grilovací rošt navíc pořídíte i pro úpravu masa.



Související produkty