Přihlásit se

PŘIHLÁŠENÍ

Zapomenuté heslo?

BLOG Víte jak vybrat ten nejlepší hrnec a kastrol?

Víte jak vybrat ten nejlepší hrnec a kastrol?

Ať už patříte mezi nadšené kuchaře, kteří s radostí nakukují pod pokličku bublajícímu kastrolu, nebo je pro vás vaření pouhou povinností, zasloužíte si tu správnou výbavu. Vhodně zvolené kuchyňské náčiní vám totiž práci v kuchyni přinejmenším zpříjemní. Absolutním základem jsou hrnce, kastroly a rendlíky mnoha velikostí, barev i materiálů. Jak si ale v nepřeberné nabídce vybrat ten, který zrovna vám prokáže dobrou službu?

Pokud už teď tápete, zda užijete hrnec, kastrol či rendlík, nevadí. Hrnec je vařící nádoba se dvěma uchy s menším průměr, zato s vyššími stěnami. Kastrol naopak kromě dvou uší disponuje širším dnem a nižšími stěnami a rendlík je vlastně menší kastrol, kterému výrobci vyměnili uši za rukojeť. Ať už sáhnete po kterémkoli, vybírat můžete z několika různých materiálů, které mají odlišné přednosti i nedostatky.

Zvažte všechny skutečnosti

Před koupí nového kuchyňského nádobí si v první řadě musíte ujasnit, na jakém sporáku jej budete používat. V případě, že vaříte na plynovém sporáku nebo na sklokeramické varné desce, můžete vybírat z kompletního sortimentu. Pokud je však vaše domácnost vybavena indukčním sporákem, budete muset důkladně vybírat. Aby na něm váš nový hrnec či kastrol fungoval, musí být vyroben z feromagnetického materiálu. Jestli plánujete v novém vařícím kousku občas i něco upéct, dbejte na to, aby byl jak materiál hrnce, tak materiál uch či rukojeti odolný proti vysokým teplotám, případně aby držadla bylo možné zcela odejmout. Nemenší téma je pak mytí. Plánujete nový hrnec či kastrol mýt v myčce? Tak pozor, ne všechny materiály jsou do ní vhodné. Pokud však nedáte dopustit na poctivou ruční práci a nemáte strach si ruce namočit v dřezu, vaše možnosti výběru jsou zcela neomezené. 

Základní typy:

Nerezové nádobí

Nádobí z nerezi je sázkou na jistotu, a tak ho v domácnostech najdeme vůbec nejčastěji.  Chlubí se skvělým poměrem mezi cenou a kvalitou. Při výběru nerezového nádobí se zaměřte na tloušťku materiálu a na typ dna. Pokud si vyberete hrnec či kastrol se sendvičovým dnem, neuděláte chybu. Nerez se však na trhu vyskytuje v různé kvalitě. S výběrem té skutečně pořádné vám pomůže kód vyražený přímo na kastrolu, který znázorňuje poměr chromu a niklu ve slitině. 18/8, 18/10 či 18/12 označuje premianty. Obecně lze ale říci, že čím vyšší čísla na hrnci najdete, tím kvalitnější nádobí držíte v rukou. A v rozpoznání kvality pomůže i hmotnost – čím těžší je, tím kvalitnější. Je však ideální volbou pro univerzální použití.

  • plusy

velmi odolné, neváže pachy, dobrá vodivost tepla, vhodné i na indukční plotnu, lze mýt v myčce, má dlouhou životnost, vhodné k univerzálnímu použití

  • mínusy

horší čištění v případě připálení, k přípravě jídla je nutné používat tuk, užíváním dochází k postupné změně zbarvené

Smaltované nádobí

Nádobí se smaltovaným povrchem je v kuchyních používáno celá desetiletí. Křemičitá tavenina příbuzná sklu a porcelánu na kovovém jádru vytváří hladký ochranný povlak, díky kterému je možné vybírat smaltované nádobí v široké nabídce barev a dekorů. Díky povrchu má navíc vlastnosti velmi podobné teflonu.

  • plusy

má nižší cenu, lze vybírat z mnoha barev a dekorů, odolné vůči velmi vysokým i velmi nízkým teplotám, korozivzdorné, lze mýt v myčce, odolává poškrábání, dlouhou dobu udržuje teplotu, aroma i chuť připraveného pokrmu

  • mínusy

je nutné šetrnější zacházení – povrch je křehký a náchylný k odloupnutí – při jeho poškození je nutné přestat hrnec používat, pomalu se nahřívá

Hliníkové nádobí

Nevzhledným a otlučeným hliníkovým hrncům dávno odzvonilo. Do 21. století dostaly neotřelé a praktické povrchové úpravy, které z nich dělají miláčky domácího vaření. K vidění je hliníkové nádobí s granitovým povrchem, zdaleka největší oblibě se však těší to s povrchem keramickým. Hliníkové nádobí s keramickou povrchovou úpravou je dobrou volbou pro dlouhé pečení či dušení, protože je schopno vydržet i velmi vysoké teploty. 

  • plusy

odolné proti vysokým teplotám, přirozeně nepřilnavé – možnost vaření bez tuku, vhodné do myčky, dobrá tepelná vodivost, snadná údržba

  • mínusy

není vhodné na indukci

Litinové nádobí

Materiál, který těší kuchaře už od 14. století? Přesně to je litina. Kromě toho, že skvěle vede i udržuje teplo také odolává velmi vysokým teplotám a má velmi dlouho trvanlivost – vydrží klidně i desetiletí. Výborně poslouží k vaření na sporáku a neméně radosti přinese i při pečení. Povrch litinových hrnců je velmi odolný a přirozeně nepřilnavý. Na trhu jsou dva druhy litinového nádobí – ze surové slitiny, která je náročná na údržbu a náchylná k oxidaci a smaltované. To se smaltovaným povrchem disponuje stejnými tepelnými vlastnostmi, nicméně díky povrchové vrstvě je odolnější a může mít nejrůznější barvy. Pozor však na náhlé teplotní změny, kvůli kterým by povrchový smalt mohl snadno popraskat. Na litinu se navíc nedoporučuje používat žádné chemické čisticí prostředky, dokonce ani saponáty na nádobí. Drátěnky a houby s hrubým povrchem jsou pak absolutní tabu.

  • plusy

velmi odolné, výborně vede a drží teplo, vhodné na všechny typy sporáků, velmi odolné vůči tlaku, ve smaltované variantě je možné jej mýt v myčce nádobí

  • mínusy

vyšší cena, vysoká hmotnost a s tím i méně příjemná manipulace

Speciální varianty:

Měděné nádobí

V profesionálních kuchyních nejlepších šéfkuchařů světa jsou jako doma. Měděné hrnce patří k naprosté špičce a odráží se to i na jejich ceně. Měď velmi rychle a rovnoměrně vede teplo, díky čemuž je vaření skutečný zážitek, nehledě na to, že je velmi atraktivní. Aby byly hrnce zdravotně nezávadné, jsou z vnitřní strany potaženy tenkou vrstvou nerezové oceli.

  • plusy

má skvělé tepelné vlastnosti, luxusní vzhled, je odolné a s dlouhou životností, vlivem změny teploty mění barvu a usnadňuje tak kontrolu nad připravovaným jídlem

  • mínusy

vyšší cena, nevhodné do myčky – vyžaduje citlivou údržbu, nelze použít na indukci, je poměrně těžké



Související produkty