Přihlásit se

PŘIHLÁŠENÍ

Zapomenuté heslo?

BLOG Velikonoční jidáše: Nejlepší recept na vláčné těsto

Velikonoční jidáše: Nejlepší recept na vláčné těsto

Velikonoční jidáše by měly vaši kuchyň provonět každý rok na Zelený čtvrtek. Víte ale, proč se vlastně pečou? Tohle sladké pečivo je symbolem hojnosti přicházející po dlouhé zimě. Říká se, že pokud si jidáše dáte k snídani právě na Zelený čtvrtek, všechny nemoci se vám vyhnou obloukem. Ale pozor, sníst byste je měli už za svítání, to mají největší sílu.

Aby velikonoční jidáše vyšly na jedničku…

Co si budeme povídat, na stole budou jidáše vypadat skvěle nejen ve čtvrtek, ale i na Velikonoční pondělí. Naše těsto krásně kyne, je vláčné a sladké tak akorát – i když jidáše ozdobíte medovou polevou. Než začnete s jejich přípravou, vyndejte hodinu předem všechny suroviny na kuchyňskou linku, aby měly stejnou, pokojovou teplotu. Jen mléko na kvásek by mělo být malinko teplejší (asi tak, aby bylo příjemně vlažné, když do něj strčíte špičku malíčku).

Mimochodem víte, odkud pochází název a svinutý tvar jidášů? Jedná se opět o symboliku, která tentokrát představuje stočený provaz, na kterém se oběsil Jidáš po tom, co zradil Ježíše.

Recept na jidáše

  • 90 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 25 g droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 1 kelímek 30% smetany ke šlehání
  • 200 ml mléka
  • 70 g změklého másla
  • špetka soli, špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 2 kávové lžičky citronové šťávy
  • olej nebo sádlo na vymazání plechu 

Na potření:

  • 1 celé vejce + 2 lžíce vody
  • 2 lžíce medu + 1 lžíce másla

Jak na těsto:

  1. Ohřejte 100 ml mléka v mikrovlnce nebo na plotně tak, aby bylo vlažné. Přidejte do něj 2 kávové lžičky cukru a promíchejte. Do sladkého mléka rozdrolte čerstvé droždí. Přikryjte utěrkou a nechte kvásek asi 15 minut pracovat.
  2. Do velké mísy vsypte hladkou mouku, cukr, smetanu, zbylé (také vlažné) mléko, žloutky a na kousky rozkrájené změklé máslo. Přidejte šťávu z citronu, špetku soli, muškátový oříšek a celý kvásek.
  3. Vše důkladně spojte. Pokud těsto mícháte rukou nebo vařečkou, bude to chtít alespoň 10 minut práce, než se vše krásně spojí a těsto začne vydávat šeptavý zvuk. Robot těsto samozřejmě zpracuje rychleji.
  4. Vzniklý bochánek těsta posypte trošičkou hladké mouky, nádobu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu odpočívat.
  5. Pozor, aby těsto správně vykynulo, nesmí být na příliš studeném ani na příliš teplém místě. Vhodnou teplotu poznáte jednoduše – co je příjemné nám, bude příjemné i těstu. Dobře kynout bude na židli blízko topení nebo u sporáku, na kterém se vařil oběd (ne přímo na něm).

Jak na tvarování a pečení?

  1. Nakynuté těsto dejte na vál a zpracujte z něj válec, který rozdělíte nejprve na poloviny. Každou z těchto dvou polovin ještě rozdělte na 12 stejně velkých částí. Celkem tak dostanete 24 kousků. Každý z kousků bude jeden velikonoční jidáš.
  2. Každý kousek nejprve vyválejte na asi 20–25cm dlouhé válečky. Ty potom stočte do různých tvarů jako na obrázku. Nemusíte těsto nijak utahovat, ještě hodně nakyne.
  3. Hotové jidáše pokládejte na olejem (nebo sádlem) vymazaný plech. Nechte je na něm asi 20 minut dokynout. Potom je potřete vajíčkem rozšlehaným s 2 lžícemi vody a dejte je do trouby.
  4. Jidáše pečte 15 minut při teplotě 180–190 °C. Než se dopečou, připravte si medovou polevu. Stačí smíchat 2 lžíce medu a 1 lžíci másla v malém hrnečku. Směs ohřejte na plotně tak, aby se obě ingredience spojily a rozpustily. Jidáše touto dobrotou potřete hned, jakmile je vytáhnete z trouby. Dobrou chuť!

Velikonoční pečení s jidáši rozhodně nekončí. Vyzkoušejte také recept na beránka s podrobným návodem, díky kterému se výsledek vždy povede!