Přihlásit se

PŘIHLÁŠENÍ

Zapomenuté heslo?

BLOG Velikonoční beránek: recept, který se vždy povede + tipy na formy a zdobení

Velikonoční beránek: recept, který se vždy povede + tipy na formy a zdobení

Nadýchaný velikonoční beránek je tou nejvoňavější velikonoční dekorací v celém domě. Chcete mít 100% jistotu, že při pečení dopadne všechno na jedničku? Připravili jsme pro vás recept i s podrobným návodem, díky kterému se velikonoční beránek vždy povede. Jako bonus tu najdete také pár tipů na formy a zdobení.

Recept na velikonočního beránka

Některá těsta na beránka jsou vláčnější, jiná tužší a sušší. U těch druhých je výhodou to, že výsledný beránek je pevnější a dobře se vyklápí z formy. Výsledek hodně záleží na tom, jakou mouku zvolíte a zda beránek obsahuje i „vláčné“ ingredience, jako je máslo nebo šlehačka. Co budete potřebovat na beránka „tak akorát“? Kromě formy to bude:

  • 180 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 šlehačka
  • 50 g másla
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli, tuk a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:

  1. Žloutky oddělte od bílků. Do mísy k bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh, který do těsta přidáte až na závěr.
  2. Do druhé mísy se žloutky přidejte cukr a máslo. Vše dohladka vyšlehejte. Pak po troškách zašlehejte šlehačku. Do těsta přimíchejte také citronovou šťávu.
  3. Navažte si mouku a přidejte do ní kypřicí prášek. Promíchejte (můžete i přesít přes sítko) a pomalu zašlehávejte do směsi se žloutky.
  4. Na závěr do těsta vmíchejte sníh z bílků. Pozor, mixér odložte. Aby těsto na beránka zůstalo nadýchané, vmíchejte bílky vařečkou.
  5. Obličejovou stranu formy na beránka vymažte tukem (klidně klasickým olejem) a vysypte ji hrubou moukou nebo kokosem. Díky tomu vám beránek z formy lépe vyklouzne.
  6. Pokud se vám zalíbila kokosová varianta, můžete trochu kokosu přimíchat i do těsta. Přimíchat stejně tak můžete nahrubo nasekané vlašské nebo lískové ořechy a čokoládu.

Jak péct velikonočního beránka?

Troubu si předehřejte na 180°C. Beránka v ní nechte asi 35–40 minut. Poté troubu pomalu otevřete a píchněte do něj špejlí. Pokud se těsto lepí, nechte v troubě beránka ještě pár minut (záleží na hloubce formy a množství těsta). Po vyjmutí z trouby jej opatrně uložte na přeloženou utěrku nebo dřevěné prkénko (nebo oboje najednou). Upečené těsto by totiž nemělo zažít teplotní šok ani otřes.

Beránka z formy nevyndávejte hned. Přehoďte přes formu vlhkou utěrku a počkejte asi hodinu nebo dvě, aby měl beránek čas zchladnout. Teprve pak ho můžete vyklopit.

TIP: Bojíte se, že se váš výtvor nevyklopí celý a ulomí se mu třeba hlava? Pořiďte si silikonovou formu na beránka. Výsledek vaší snahy půjde vyklopit raz dva. 

Jak odhadnout správné množství těsta do vaší formy?

Každá forma na beránka je jinak velká, rozměry bývají udávány v centimetrech, a tak se množství těsta špatně odhaduje. Většinou se stane, že těsta je moc a při pečení vyteče z formy. Abyste si byla jistá, že těsto z formy neuteče, nalijte těsta přibližně půl centimetru až centimetr pod okraj. Ze zbylého těsta upečte třeba muffin/y.

Forma na velikonočního beránka: Keramická klasika i malá silikonová forma

Pokud formu na beránka teprve hledáte, máme pro vás pár tipů. Z čeho můžete vybírat? Co se velikosti týče, máte dvě možnosti. Tou první je klasická, velká keramická forma, tou druhou potom malá forma na beránka. Můžete dát přednost také silikonu – to pokud si chcete pečení co nejvíce usnadnit. Z takové formy se totiž beránek vyklopí vždy hezky. A pokud se vám zdá na velikonoce přeberánkováno, sáhněte třeba po formě zajíce.

Tipy na ozdobení vašeho beránka

Čím beránka ozdobit, aby mu to na svátečním stole slušelo?

Moučkový cukr a mašle: Servírovací tác nebo širší prkénko překryjte utěrkou s veselým velikonočním motivem. Hezky vypadá také klasická červenobílá utěrka. Beránka zlehka posypte moučkovým cukrem, uložte jej na utěrku a kolem krku mu přivažte mašličku v barvě utěrky.

Čokoládová poleva: Patříte mezi milovníky čokolády? Ozdobte si beránka polevou. Pomalu svařte 250 g smetany a 50 g cukru krystal. Směs po lžících vmíchejte do 180 g rozehřáté 75% čokolády. Beránka můžete polít celého, anebo mu pomocí pytlíku na zdobení perníčků vytvořit zakroucenou vlnu. Ozdobit čokoládou mu můžete také očička a čumáček.

Kromě čokolády můžete očička udělat také z mandlí, rozinek, čokoládových čoček, lentilek nebo voňavého hřebíčku.

Dobrou chuť! 



Související produkty

Forma keramická  ZAJÍC

Forma keramická ZAJÍC

219 Není skladem

Koupit

Forma silikonová JARNÍ

Forma silikonová JARNÍ

175 Není skladem

Koupit

−10% Forma BERÁNEK

Forma BERÁNEK

224 249 Kč Není skladem

Koupit

−5% Forma keramika BERÁNEK 18 cm

Forma keramika BERÁNEK 18 cm

177 186 Kč Není skladem

Koupit