Přihlásit se

PŘIHLÁŠENÍ

Zapomenuté heslo?

BLOG Recept na velikonoční mazanec

Recept na velikonoční mazanec

Mazanec je součástí velikonočních tradic v Česku už od patnáctého století. A ačkoli se jeho receptura v průběhu let proměnila, těší se pořád stejné oblibě. Tradice velí upéct ho o Bílé Sobotě, zkusíte to letos také tak?

Budete potřebovat:

  • 100 g rozinek
  • 10 ml rumu
  • 150 g másla
  • 42 g droždí
  • 150 g krupicového cukru
  • 370 ml mléka
  • 750 g polohrubé mouky
  • špetku soli
  • 3 žloutky
  • 100 g mandlových plátků
  • 1 celé vejce

  1. Rozinky nasypeme do misky, zalijeme rumem, promícháme a necháme odstát. Sušené ovoce alkohol nasaje. Mezitím v malém kastrůlku nebo rendlíku rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout. Do menší misky rozdrobíme droždí, přidáme k němu lžíci cukru a vlažné mléko. Promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
     
  2. Do větší misky prosejeme polohrubou mouku, přidáme cukr, špetku soli, vaječné žloutky, vychladlé rozpuštené máslo, mléko a kvásek. Všechny suroviny společně prohněteme, buď ručně vařečkou, nebo hnětacímí háky v kuchyňském robotu. Vypracujeme hladké, trošku lepivé těsto. Vytvarujeme z něj bochánek, uložíme zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Těsto je připraveno k dalšímu zpracování, jakmile zvojnásobí svůj objem. C
     
  3. ​Z rozinek slijeme přebytečný rum a nasáklé ovoce společně s polovinou mandlí zapracujeme do těsta. Těsto poté vrátíme do mísy, zaprášíme moukou a necháme znovu vykynout. Jakmile těsto opět zdvojnásobí svůj objem, rozdělíme ho na poloviny, vytvarujeme dva bochánky a každý zvlášť umístíme na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjeme je útěrkou a necháme naposledy vykynout.
     
  4. Vykynuté mazance nahoře nakrojíme do kříže, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme zbytkem mandlí a dáme péct do trouby předehřáté na 200 °CPečeme deset minut, poté teplotu stáhneme na 150 °C a dalších asi 50 minut pečeme dozlatova.



Související produkty