Přihlásit se

PŘIHLÁŠENÍ

Zapomenuté heslo?

BLOG Recept na domácí šunku

Recept na domácí šunku

Výborná domácí šunka krok po kroku.

Jak na domácí šunku - je to rychlé a jednoduché.

Ačkoliv se může zdát, že výroba domácí šunky může být náročná, opak je pravdou. V následujících několika málo krocích vám ukážeme, jak si díky šunkovaru uděláte výbornou šunku u které navíc přesně znáte její složení (narozdíl od těch kupovaných :-).

Základem všeho je kvalitní maso. U vašeho řezníka nebo ve svém oblíbeném obchodě kupte 1 kg vepřové kýty. Dále budete potřebovat už jen sůl, případně Pragandu (vysvětlíme si dál) a samozřejmě náš šunkovar

Postup:

Nejprve maso odblaníme a dále nakrájíme na kostky o velikosti zhruba 1-1,5 cm. Pozor - čím větší kostky, tím se maso hůře spojuje a šunka by tak mohla mít horší finální konzistenci. Takto nakrájené maso vložíme do misky.

Pro lepší propojení si 2-3 kostky masa nakrájejte na drobno, případně pomelte v mlýnku a přidejte do misky. Nyní přichází na řadu sůl a tzv. řeznická sůl neboli Praganda. Tato řeznická sůl se do šunky přidává proto, aby měla šunka klasickou růžovou barvu (bez Pragandy má finální šunka šedou, ne zrovna estetickou barvu). Do mísy tedy přidejte 12 g soli a 12 g Pragandy.

 
na drobno pokrájené maso   


sůl a Praganda

Nyní přichází nejdůležitější fáze výroby šunky a tou je hnětení. Maso je potřeba hníst rukama tak dlouho než začne postupně vylučovat bílkovinu (na okrajích masa se začne objevovat bílá, mazlavá hmota). Během míchání postupně přidávejte vodu (celkem cca 1 dcl). Doporučujeme maso míchat alespoň 20 minut (čím déle, tím lépe). Ideální je do tohoto procesu zapojit celou rodinu (nebo alepoň toho, kdo bude pak šunku jíst :-).

  

Jakmile máte "hmotu" připravenou, přichází na řadu náš šunkovar. Nejprve do něj vložte potravinářský sáček neboli Sáček do šunkovaru (pozn. je součástí balení šunkovaru) a následně do něj masovou směs. Šunkovar uzavřete přítlačným talířem, který díky pružině maso ideálně stlačí. Nyní šunkovar vložíme na 48 hodin do lednice.

 

sáček do šunkovaru   


uzavření šunkovaru 

A tím se dostáváme do poslední fáze přípravy domácí šunky. Po 48 hodinách vyndáme šunkovar z lednice. Připravíme si vysoký hrnec (nebo klasický hrnec na vaření špaget) a předehřejeme si zde vodu na zhuba 80 stupňů. K měření nám pomůže teploměr, který se prodává spolu se šunkovarem.  Nyní vložte šunkovar do lázně a při konstatní teplotě vařte šunku cca 90 minut. Následně je potřeba šunkovar zchladit ve studené vodě a teprve potom je možné naši šunku konečně vyndat ven a pustit se do ochutnávání:-).

Dobrou chuť!

vaříme při 80 stupních cca 90 minut



Související produkty

−2% Šunkovar nerezový

Šunkovar nerezový

391 399 Kč Není skladem

Koupit

−15% Šunkovar nerezový PLUS

Šunkovar nerezový PLUS

594 699 Kč Není skladem

Koupit

Sáček do šunkovaru 10 ks

Sáček do šunkovaru 10 ks

35 Není skladem

Koupit